כיצד ניתן להפחית לחצים בתוך הארגון?
לחץ הוא תופעה שכיחה ביותר וכולנו חווינו לחצים בחיינו, הוא בא לידי ביטוי בהרגשת מצוקה ומועקה נפשית, ומלווה תחושות כמו פחד, חרדה וכעס, לעיתים אף מתבטא באופן פיזי, עם תופעות כמו חוסר תאבון, בלבול, קשיי ריכוז, הפרעות שינה ועוד.
מקום העבודה, בו אנו מבלים את מרבית זמננו, נחשב פעמים רבות לסביבה המייצרת לחץ. הדבר מתעורר כשהערכה העצמית או הרווחה האישית של העובד מאוימות. בעוד שהלחץ הוא עניין סובייקטיבי לגמרי, לחצים בתדירות ובעוצמה גבוהות ישפיעו גם על ה"חזקים" שבינינו – הן במקום העבודה והן מחוצה לו.
אז מה מייצר לחצים בתוך הארגון?
קיימים גורמים רבים ומגוונים ללחצים במקום העבודה, הן ברמת הארגון כיחידה והן ברמת העובד. ברמת הארגון, ניתן לראות שתחרות בין עובדים וקשיים כלכליים הם דוגמאות די נפוצות.
• תחרות בין עובדים – דוגמא נפוצה לתחרות כזו היא מאבק סמוי בין מספר מועמדים לאותו תפקיד- קידום בעבודה. כל אחד מהעובדים מרגיש כי הוא צריך להוכיח את עצמו ולהיאבק על מקומו. במקרים רבים התחרות עלולה להשרות אווירה שלילית בסביבת העבודה כולה ובכך לייצר קצרים בתקשורת, להקשות על עבודת הצוותים, ולמעשה, להעמיק את המצוקה והלחץ של העובדים, כאינדיבידואלים וכקבוצה.
• התמודדות עם שחיקה - חשוב לזהות ולטפל בתסמיני שחיקה לפני שהם מחמירים ומתחילים להשפיע על חייכם לרעה. אם עובד מבלה שעות מוגזמות במשרד, כמו לדוגמא עורך דין פלילי במרכז או עורך דין מקרקעין ברמת גן (ליד בבורסה) שעובדים בלחץ תמידי במשרד גדול סביב השעון, הם נמצאים בסיכון גבוהה יותר למצוקות בריאותיות כמו דיכאון עקב לחץ גבוה שהם נמצאים בו על בסיס יומי.
• קשיים כלכליים – כאשר ארגון מצוי בקשיים כלכליים הוא עשוי להיתקל בבעיות רבות כמו משכורות לא סדירות, תפעול לקוי ברמה השוטפת ועוד. העובדים והמנהלים חשים את מצוקת הארגון וחוששים לביטחונם התעסוקתי ויציבותם הכלכלית – מה שמייצר לחצים רבים ורחבי היקף.
גורמים מובילים ללחץ בקרב העובדים
גם ברמה האנושית, של כל עובד לעצמו, הגורמים ללחצים מגוונים, עפ"י ד"ר יוסי טוביאנה, פסיכולוגי קליני בכיר לאבחון וטיפול במצבי לחץ, ישנם שני גורמים מרכזיים:
• עומס ודרישות לא ריאליות – כאשר עובד מקבל מספר רב של מטלות שעליו להגיש תוך פרק זמן קצר, הסבירות שהוא ייכנס ללחץ גבוהה. הוא חושש שלא יצליח לעמוד בעומס הרב המוטל עליו, מנסה לעמוד בציפיות של המעסיק על מנת להוכיח את עצמו. כך גם כאשר הדרישות מהעובד אינן ריאליות – הוא חש במצוקה ונכנס ללחץ.
• חוסר וודאות – כל אדם שואף לחוש ביטחון. מאחר והעבודה תופסת נתח משמעותי בחיינו, מצבי אי וודאות בה עלולים להוביל לחוסר אונים וכתוצאה ישירה מכך – ללחץ נפשי רב. דוגמא נפוצה למצב כזה, היא כשעובד שומע בעקיפין שהחברה מתכננת לפטר מספר לא ידוע של עובדים הוא חושש לאבד את מקום עבודתו – כלומר, את הביטחון הכלכלי שלו.
כיצד ניתן להפחית את הלחץ בתוך הארגון?
ברמת המאקרו, ניתן לפתור את בעיות הלחץ של הארגון על ידי איתור וניטור של הגורמים המרכזיים לו, כמו לוח-זמנים לא ריאלי או עודף משימות. ברמה הפרטנית, חשוב מאוד לספק לעובדים הזדמנויות לפרוק את הלחצים הרבים, הן על ידי פעילויות ייעודיות לשחרור לחצים והנאה, והן על ידי יצירת מרחב בטוח לתקשורת בתוך הארגון.
לשם כך, כדאי להשקיע בהקניית מיומנויות תקשורת מקדמת לעובדים ולמנהלים, ובפעילויות שיקרבו ביניהם ויעודדו פיתוח מערכות יחסים כנות. התקשורת החיובית היא הבסיס לרגשות חיוביים כמו שייכות, מסוגלות וערך עצמי. כך שבסופו של יום, ככל שהעובדים יוכלו לתקשר את הצרכים, הרצונות והחששות שלהם בצורה חופשית יותר – כך גם ירד מד הלחץ בצורה ניכרת.
סדנאות גיבוש לעובדים של סאנשיין גרופ משלבות בין פעילויות הנאה ושחרור לחצים, לבין הקניית מיומנויות לתקשורת חיובית, מקדמת ומקרבת. הן פותחו במטרה לתת מענה אמיתי לצרכים האישיים של העובדים ולקידומם ואנחנו מזמינים אתכם להתרשם מהמגוון הרחב כאן באתר.