תנועות הנוער השונות בארץ, חלקן ותיקות וחלקן צעירות יותר, הן מסגרות חינוך בלתי פורמליות עבור ילדים ובני נוער, המספקות למשתתפים בהן – החניכים – את ההזדמנות להיות חלק מקבוצה בעלת אידיאולוגיה מסוימת, ולהתנסות בשלל פעילויות חינוכיות, חברתיות, קהילתיות וערכיות.
על כל תנועות הנוער ישנו פיקוח של משרד החינוך שבהתאם לקריטריונים שקבע מחלק גם את גם התקציבים שהן מקבלות. התנועות מחנכות למעורבות חברתית ולקיחת אחריות ומעודדות רבים מהחניכים להתקדם לתפקידי הדרכה שונים בתוך התנועה עצמה.
מהם יתרונות הגיבוש בתנועות הנוער?
תנועות הנוער מייצרות שפע של פעילויות, כאשר ערך הגיבוש הוא אחד הערכים החשובים שתנועת הנוער מנסה לייצר עבור חניכיה.
מה הם היתרונות של השגת אותה תחושת גיבוש בין החניכים?
1. פעילות הגיבוש מייצר חברות וקירבה בין החניכים, החברות והקירבה מייצרים עזרה וערבות הדדית.
2. הגיבוש מייצר תחושת אחדות ומאפשר לרתום קהל רב של חניכים למטרות חברתיות או קהילתיות.
3. גם תחושת השייכות של כל חניך מתעצמת באמצעות פעילויות גיבוש, וזו אחת התחושות הכי מחזקות, מעוררות ביטחון ומייצרות משמעות עבור כל אחד מאיתנו, בכל מסגרת בה נהיה.
4. הגיבוש מעודד חניכים לקחת יותר אחריות, להיות יותר מעורבים ובהמשך לרצות לתרום ולהדריך בעצמם.
5. כשהחניכים מגובשים פשוט יותר כיף להם, הם נהנים ורוצים להמשיך להגיע לפעילויות התנועה.
את הגיבוש המבוקש מייצרים עבור החניכים דרך משחקי גיבוש שונים, פרוייקטים משותפים ושלל פעילויות גיבוש לתנועות נוער. קחו למשל סדנת צחוק לתנועות נוער, אפילו בשלבים מוקדמים מאוד של הפעילות.
אפשר לדמיין שהמפגש מתחיל במבוכה גדולה, כפי שקורה בד"כ עם סדנאות גיבוש ופעילויות מסוג זה, אך מהר מאוד המבוכה הופכת לצחוק והצחוק הופך גדול, משחרר ומספק.
פעילויות הגיבוש השונות, כמו סדנת צחוק שתיארנו, וכמו כל פעילות אחרת שמיועדת לגבש, מתבססות על יצירת חוויה ייחודית אצל המשתתפים. כך שכבר בתהליך הם נהנים, מקבלים משמעות, מתנסים במשהו חדש עבורם ומקבלים זיכרון מיוחד.
בהמשך להנאה המתקבלת מהפעילות עצמה כפי שהיא, מגיעים בהמשך שלל היתרונות שהזכרנו, כך שהבני נוער המשתתפים בפעילות מרוויחים פעמיים – גם מהפעילות וגם מתוצאותיה. תנועות נוער רבות מתגאות ביכולת שלהן להוציא משורותיהן נוער מעורב, פעיל, ובעל כושר הנהגה.
כוחו של הגיבוש, כבר מגילאי הילדות והנערות, הוא לחנך את המשתתפים לתפיסה חברתית ולא אינדיווידואלית, כך שהם יוצאים אל החיים הבוגרים שלהם בתחושה שלמעשים שלהם יש השפעה גם על אחרים, והעולם מקבל דור חדש מתחשב, אכפתי וקשוב הרבה יותר לסביבתו, ולא רק לעצמו.